Verandering doet pijn (en dat is oké)
Bijna een jaar geleden ben ik begonnen bij Berckeley Square, een organisatieadviesbureau dat bouwt aan impactvolle gelukkige organisaties. Het afgelopen jaar heb ik echt enorm veel geleerd met- en van mijn collega’s en opdrachtgevers. Zowel over het proces van organisatieontwikkeling (de transitie kant) als de inzichten die mensen helpen om de dingen écht anders te gaan doen (de transformatieve kant).
Nu mijn eerste jaar er bijna op zit, lijkt het me leuk om een aantal van die lessen te delen, zodat een ander er misschien ook iets aan heeft. Dit is de eerste aflevering.
#1 – Verandering doet pijn (en dat is oké).
Toen ik een jaar of 8 was ging ons gezin vaak op lange trektochten door Frankrijk en Spanje. Telkens als ik me na een dag of drie eindelijk thuis voelde werd de tent ingepakt en de auto volgestouwd. Ik huilde grote tranen terwijl ik voor de vijftiende keer naar het toiletgebouw liep. Net als ik ergens gewend was, moest het allemaal weer op de schop.
Veranderen kan leuk zijn, het kan inspireren en nieuwe kansen bieden. Ook in je werk krijg je steevast te maken met verandering. De dingen op een andere manier organiseren vraagt dat je nieuwe vaardigheden ontwikkelt en oude patronen doorbreekt.
Een blik op LinkedIn wekt de indruk dat we onszelf erg goed vinden in verandering. Je wordt om de oren geslagen met verandermanagers, change agents en innovators. De managers die ik in mijn rol spreek geven dan ook steevast aan dat zij zelf niet opzien tegen de aanstaande verandering; het zijn ‘hun mensen’ die het moeilijk hebben met al die onzekerheid.
Maar dat is vaak niet het eerlijke verhaal.
Alle mensen hebben een ingebakken weerstand ten aanzien van verandering. Kleine, geleidelijke veranderingen vinden de meesten goed te overzien. Maar, hoe groter de verandering en hoe dichter deze aan onszelf raakt, hoe groter de weerstand en het ongemak dat we ervaren.
Een stukje van dat ongemak komt voort uit het inzicht dat we iets te leren- of ontwikkelen hebben. Het kan heel confronterend zijn om oog in oog te komen met een blinde vlek, of kwetsbaar voelen om tegenover je collega’s te delen waar je nog niet zo goed in bent. Als er van je wordt gevraagd om dingen te doen die je nog niet zo goed kunt is dat vaak ongemakkelijk. En, omdat leren gaat met vallen en opstaan, kan het oefenen soms ook best even pijnlijk zijn. Het eerlijke verhaal over verandering is dus dat het niet altijd alleen maar leuk, vernieuwend of spannend is, maar dat het soms ook best even pijn kan doen.
Zeker in een professionele omgeving vinden we het moeilijk om de pijn op te zoeken en toe te laten, een stoïcijnse of juist een enthousiaste houding kan helpen om de aanstaande verandering nog even los van jezelf te zien. We zien in onze trajecten dan ook regelmatig dat mensen die aanvankelijk heel positief zijn, langer nodig hebben om tot daadwerkelijke verandering te komen, en andersom. Mensen die de pijn en het ongemak kunnen toelaten zijn de verandering aan het doorleven en maken het zich daarmee eigen, het is een essentiële stap in het ontwikkelproces.
Tijdens onze interventies hoor ik Bas van Straaten regelmatig vragen, ‘Kun je het dragen?’ wanneer iemand het even moeilijk heeft. Dat vind ik een mooie en empathische manier om wel aandacht te schenken aan iemands pijn of ongemak, zonder deze weg te willen nemen of het ontwikkelproces te verstoren.
Wanneer een verandering aanstaande is, kun je jezelf sturen door de pijn en het ongemak toe te laten. Wees empathisch naar jezelf of naar de ander, maar ga het niet uit de weg. Heb vertrouwen in het proces, dingen leren gaat met vallen en opstaan, maar het resultaat is een verrijking.
Ik kijk uit het raam naar de landingsbaan. ‘Kun je geloven dat we pas over een jaar terug naar huis gaan?’ Het meisje naast me slikt. Dan een snik. Tranen rollen over haar wangen, haar ogen richt ze strak vooruit. Laat mij maar, roept haar lichaamshouding. Ik kijk naar de wolkenkrabbers die in de verte opdoemen en houd me stil. Verandering doet pijn (en dat is oké).
Staat jouw organisatie- of team ook aan de vooravond van een grote verandering- of ontwikkeling, of misschien zit je er al midden in? Wij denken graag met je mee! Stuur een mail naar info@berckeleysquare.nl of bel ons op 020-6812348.