De kracht van taal in veranderprocessen: verandertaal
Binnen organisaties vinden voortdurend gesprekken plaats over veranderingen, op alle niveaus. Soms is dat makkelijk en soms ook heel weerbarstig. Als de mensen niet in beweging zijn stagneren andere processen ook. En daarmee verzuurt de interactie. Als er kleine stappen worden gezet in persoonlijke verandering, kan dat voor een organisatie grote stappen vooruit betekenen. Hoe kan je die verandering bij collega’s ondersteunen? Daarvoor is het aangaan van de motiverende dialoog de sleutel.
Professionals hebben de afgelopen decennia een hoog probleemoplossend vermogen ontwikkeld. Ze hebben geleerd zaken snel en doeltreffend op te lossen. De mogelijke valkuil daarvan is dat dit juist de groei en ontwikkeling van collega’s belet. Het issue wordt snel opgelost en de ander kan weer verder. Wat heeft de collega geleerd en ontwikkeld? Op het moment dat de collega, in samenwerking met jou, door jouw dialoogvoering, aangezet wordt om zich te ontwikkelen en groeit, groeit het team, groei jij en daarmee ontwikkelt en groeit de organisatie.
Ontwikkeling en groei komen tot stand in interactie, er ontstaat beweging ofwel motivatie. Waarom is motivatie zo belangrijk? Uit psychologische studies blijkt dat wanneer je medewerkers beschouwt als gemotiveerde individuen, die ieder voor zich in staat zijn tot goede prestaties, ze deze prestaties ook daadwerkelijk leveren. Leiders en managers die motivatie en betrokkenheid willen versterken kunnen zich richten op de intrinsieke motivatie van hun medewerkers. Maar hoe doe je dat?
Om motivatie te stimuleren is de onderlinge dialoog, gericht op verandertaal, het middel. Uit onderzoek naar motivatie blijkt dat taal daarbij een grote voorspeller is van toekomstig gedrag. En deze verandertaal is daarmee een cruciale factor in de samenwerking en ontwikkeling van mensen, teams en organisaties.
Wij bieden de opleiding de 'Kracht van verandertaal' aan om professionals meer bewustzijn, kennis én vaardigheden aan te reiken om dit verandergesprek te voeren.
In deze opleiding maak je kennis met de taal van de verandering. Hoe kan jij in jouw gesprekken de ander ondersteunen in zijn proces door deze taal actief te ontlokken aan de ander. Welke houdingsaspecten en technieken zijn daarbij nodig.
Hoor je behoudtaal; “Het hoeft voor mij niet, ik vind dat het prima gaat, waarom nou weer een verandering?’ is de kans dat er iets gaat veranderen klein.
Of hoor je de taal van de verandering; ”Ik wil het echt anders, ik zie mogelijkheden, zo kan het niet langer!”. Hoe kan je juist de taal van de verandering ontlokken?
We onderzoeken hoe een motiverende dialoog, gesprekken over verandering, bijdragen aan de transformatie. Je gaat ontdekken en ervaren hoe krachtig deze specifieke gespreksstijl is om ontwikkeling te genereren en medewerkers en organisaties in beweging te krijgen. Deze stijl van dialoog heeft zijn effect bewezen in de praktijk en in meer dan 200 gepubliceerde klinische onderzoeken. Kortom, de methode is goed gedocumenteerd en bewezen effectiever dan andere methoden.
Het is nadrukkelijk geen techniek om mensen over te halen iets te doen wat ze niet willen. Het is een manier van zijn met de ander waarbij je de intrinsieke motivatie op weet te roepen en te versterken. Waarmee die ander zich gemotiveerd kan verbinden aan zowel de eigen bron als aan de betekenisvolle belofte van de organisatie.
De opleiding wordt verzorgd door Rob d'Hondt. Ga voor aanmelding of informatie over de startdata van de opleiding naar de website van de Academie voor mens en organisatieontwikkeling. De eerste 3 aanmeldingen ontvangen het Praktijkboek Motiverende Gespreksvoering op de eerste dag. Enige twijfel of deze opleiding iets voor jou is? Neem gerust contact op met Rob (rob@berckeleysquare.nl) om dat te bespreken.