< Onze werkplaats

Aan de slag voor de zor! - Lia de Jongh

25 november 2022
Diedel van Rooij
479x
0
Aan de slag voor de zor! -  Lia de Jongh

Eerder dit jaar zijn wij een kettingsteek begonnen met onze klanten die werkzaam zijn in de zorg. Dit aan de hand van het SER rapport 'Aan de slag voor de zorg'. Wat is volgens hen het antwoord op het appèl dat de SER doet in het rapport, wat is er nodig om een blijvende verandering te realiseren en hoe kunnen zij hier zelf vorm aan geven? Ze stellen aan het einde van het interview een vraag waar we het volgende interview mee beginnen. Zo zijn Ellen Boonen, Cees de Wildt en Frank Bluiminck al aan het woord geweest en nu dus de beurt aan Lia de Jongh, voorzitter raad van bestuur bij Topaz. Zij kreeg de vraag van Frank Bluiminck: hoe kijkt Lia aan tegen het personeelstekort in de zorg?

Lia noemt onder andere het onderwijs, dat nu niet goed aansluit bij de zorgvraag van vandaag de dag en bij wat er toe doet. Vrijwilligers ontbreken in het rapport, terwijl deze essentieel zijn voor de zorg en de kwaliteit van de zorg. Zonder deze mensen hebben ze een groot probleem.

Verder gaat Lia in op de vraag: Hoe kunnen we dingen verbeteren? En hoelang duurt het voor die vernieuwing beklijft en wat zou daarbij kunnen helpen?

Ze geeft het stokje door aan Arien Storm, voorzitter raad van bestuur, kinder- en jeugdpsychiater MBA bij Lentis. De vraagt die ze stelt aan haar is: hoe zorg je dat je goed zorgt voor je medewerkers en je cliënten? Welke mogelijkheden ziet zij nog?