< Onze werkplaats

Welkom Joyce!

13 september 2018
1496x
0
Welkom Joyce!

Het bestaan van de organisatie danken wij aan alle mensen die meebouwen. Onze meebouwers hebben hun eigen expertise, ervaring en stijl, die ze succesvol weten te integreren met die van anderen. Zo is de kracht van de één de katalysator van de ander en bouwen wij aan sterke organisaties.

Één van de specialisten die zich recent bij ons heeft aangesloten, is Joyce Velu. Joyce is ‘van origine’ organisatiepsycholoog en heeft een master in organisational change. In dit interview geeft ze een kijkje achter de schermen van haar keuze voor Berckeley Square en haar krachtige bijdragen aan de betekeniseconomie.

Why us?

In het kort: nieuwsgierigheid, visie en missie. Jarenlang heb ik als zelfstandige professional bijgedragen aan prachtige verandertrajecten. Ik merkte een steeds grotere behoefte aan het kunnen sparren met anderen; ik wilde mij voeden met de kennis die zij hebben. Ik wil sterker worden van anderen en dat anderen sterker worden van mij. Jouke ken ik uit mijn tijd bij Alliander, waar ik gewerkt heb in het transitieteam. Het grappige is dat we nooit extern inhuurden. Jouke was de uitzondering op die regel [lacht]. Edo had ik ooit gesproken omdat een vriendin van mij had gezegd dat we eens moesten kennismaken. We zouden de dezelfde dingen interessant vinden. Dat had ze juist ingeschat.

Twee dingen zijn voor mij heel belangrijk: ik wil werken met écht goede collega’s en vanuit een gezamenlijk gedeelde visie. Berckeley Square en ik delen de visie dat we bewegen naar een betekeniseconomie. Dat is een economie waarin waarde creatie centraal staat en niet winstmaxilimasatie. En dan waarde op financieel, sociaal en ecologisch vlak. Alleen zo kunnen we op een prettige en duurzame manier blijven leven op deze planeet. Mijn missie is om mensen en bedrijven te helpen in die beweging. Ik zie dat velen zich steeds bewuster worden dat er iets anders nodig is, ook dat steeds meer mensen zoeken naar betekenis in hun werk in plaats van alleen een radartje te zijn in een systeem. Maar we zijn ook nog aan het zoeken. Hoe geven we dat dan vorm? Wat vraagt dat van mij of mijn leiderschap? Energiebedrijven zijn verantwoordelijk om nu voor een betrouwbare energielevering te zorgen, maar ook het duurzame energiesysteem van de toekomst te creëren. In steden blijven de inwoneraantallen stijgen (ook de komende jaren); hoe blijft dit nou een ,prettig leefbare omgeving terwijl er ook meer energie nodig is, meer mobiliteit en meer woningen? Zo zijn er vele vraagstukken waar nieuwe oplossingen nodig zijn, maar waar we nog niet alle antwoorden hebben.

De organisatievorm gaf de laatste klap: je bent hier zowel ondernemer als teamlid. Deze vorm heeft voor mij the best of both worlds en ik geloof dat deze tijd structuren behoeft als deze, om de uitdagingen die er zijn aan te gaan; uitdagingen die middels de oude bureaucratieën niet op te lossen zijn. Ik ben heel nieuwsgierig naar de vruchten én de dilemma’s die we tegen gaan komen.

Wat ga jij Berckeley Square brengen?

Kennis en ervaring op gebied van organisatie ontwikkeling. En dat op verschillende niveau’s: persoonlijke coaching, begeleiding van groepen, organisatieontwikkeling en het faciliteren van organisatie overstijgende processen. Ik heb vooral ervaring in de energie, financiële sector en bij gemeenten.

Nog wat toelichting op die organisatie-overstijgende trajecten: wat Berckeley Square ziet is dat steeds meer maatschappelijke vragen (energietransitie maar ook specialistisch zorg) niet binnen één organisatie op te pakken zijn. Er is samenwerking nodig tussen verschillende partijen rondom dat vraagstuk. Dat is iets waar ik ervaring mee heb, die ik graag inbreng binnen Berckeley Square. Dit type samenwerking vormgeven is uitdagend, vanwege alle belangen die spelen. Het is niet alleen inhoudelijk of technisch een uitdaging, maar ook op procesniveau: hóé komen we nou tot een goede strategie, hoe komen we tot een samenwerking die echt werkt?

Wat breng jij andere organisaties?

Wat ik heel belangrijk vind, is om te prikkelen, reflecteren en beweging te creëren gekoppeld aan de hogere doelen van de organisatie. Unaniem krijg ik teruggekoppeld dat ik scherp ben zonder oordelend te zijn en verdiepend ben zonder de praktijk uit het oog te verliezen. Mensen worden bewust van hun eigen kracht en ontwikkeling én zetten zij concrete stappen in het realiseren van hun doelen. Hiermee creëer ik snel aansluiting en een vertrouwde omgeving. Daarnaast ben ik procesmatig erg sterk en heb ik veel ervaring in transities bij organisaties in de energie sector en bij gemeentes; wat ook bij het onderwijs en in de zorg heel goed van pas kan komen. Ben je geïnteresseerd in hetgeen Joyce kan betekenen? Kijk dan op haar teampage voor meer info.