< Onze werkplaats

Welkom Jasper!

13 september 2018
1021x
0
Welkom Jasper!

Ontzettend trots zijn wij op onze organisatie en de prachtige mensen die zich hierin bewegen. We groeien, en hoe! Zo heeft Jasper Wegman recent besloten zich bij ons te voegen. Jasper is al jaren bekend bij een aantal van ons en heeft internationaal zeer bijzondere projecten opgezet en begeleid. Projecten die heel veel indruk hebben achtergelaten en verandering hebben betekend in de levens van velen. Daarvan worden wij enorm enthousiast; het doet onze harten sneller kloppen te ervaren dat iemand zoveel impact kan maken. Waarvan zíjn hart sneller gaat kloppen, lees je in onderstaand interview.

Jasper, waar word jij enthousiast van?

Van het waarmaken van dromen! Dromen leiden tot prachtige avonturen, intense indrukken en bijzondere ontmoetingen. Als je leert om remmingen los te laten, de verwachtingen waarvan jij denkt waaraan je tegemoet moet komen, dan levert jou dat zóveel positieve energie op dat niet alleen jij maar ook jouw omgeving daarvan de vruchten plukt.

Welke dromen heb jij waargemaakt?

De meest recente droom die ik waargemaakt heb, is het uitgeven van een boek. Het staat gepland op 18 november as. Ik schrijf al enige tijd: blogs, kattenbelletjes, verwonderingen… Deze verhalen heb ik gestructureerd en aangevuld met allerlei praktijkvoorbeelden welke uiteindelijk geleid hebben tot mijn boek ‘Leiderschap in mijn community’. Het is ontsproten uit de projecten die we deden met de stichting Che Amigo. Een stichting die ik heb opgericht om bij te dragen aan armoedebestrijding in de wereld. Binnen deze stichting hebben we onder andere een leiderschapsprogramma ontwikkeld voor communities in kwetsbare gebieden in Zuid-Amerika. Het boek behandelt onder meer het proces van het opzetten van eigen projecten in arme wijken waar normaal niet veel georganiseerd wordt. Waar loop je tegenaan, hoe financier je het, welke verantwoordelijkheden neem je op je? Wat je tegenkomt, is universeel; de parallel naar het Westerse leven is zo getrokken. Het is een heel eerlijk boek; het presenteert geen luchtkastelen.

Van Zuid-Amerika naar Amsterdam… Wat brengt jou bij ons?

Raymon en Jouke ken ik al een aantal jaren; wij vinden elkaar op onze waarden; de laag achter het oppervlakkige. Waarden die doorweven zijn binnen heel Berckeley Square. Het is een organisatie waar verdieping te vinden is; wat voorbij gaat aan de trucjes. Nog nooit heb ik een organisatorisch probleem opgelost gezien in een paar trainingen. Bij Berckeley Square heb ik het idee dat alle mensen een bepaalde integriteit en diepgang hebben; dat ze tekortkomingen kennen èn onderkennen. Kortom, dat ze de waarheid onder ogen komen (en voorspiegelen!) in plaats van irreële plaatjes te schetsen. De enige manier om te veranderen is wanneer je door een heel lastig (en lang) proces gaat. Dit geldt zowel bij persoonlijke veranderingen als als bij organisatieveranderingen. Er is geen short win. Grappig detail over het aannameproces: ik heb álle Berckeley Squarders gesproken. Zoiets heb ik nog nooit gezien binnen organisaties. Het is een heel hecht team. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Helemaal als je bedenkt dat we uit allemaal eigenwijze zelfstandigen bestaan. Binnen Berckeley Square behoudt iedereen haar/zijn eigen identiteit en authenticiteit, terwijl we tegelijkertijd samen de paraplu van de organisatie vormen. De diversiteit aan expertises en invalshoeken welke gefundeerd zijn op dezelfde waarden is verrijkend.

Helder wat jou bij ons brengt, maar wat breng jíj eigenlijk?

Ik ben heel proactief, maak werk van al het moois dat op mijn pad komt: Che Amigo, Playground Events, mijn boek, mijn avontuur met Berckeley Square… Veel mensen zijn geremd in het waarmaken van hun ambities, hun dromen. Ze laten zich door risico’s beperken. Ik niet. Mijn ervaringen uit onder andere de programma’s die we in alle complexheid van situaties in Zuid-Amerika succesvol hebben weten te draaien, wil ik heel graag toepassen in Nederland. Het is een prachtige aanvulling op de kennis die we hier reeds hebben. Ten aanzien van leiderschap ben ik heel uitgesproken: iedereen is een leider want iedereen heeft dromen en talenten. Je bent uniek en kan jezelf ontwikkelen door te ervaren, experimenteren en daarvan te leren. Ik kijk er enorm naar uit om samen met anderen te werken aan leiderschap wat gaat over de eigen essentie. Wat los is van modellen, theorieën en vastomlijnde programma’s. Beyond leadership. Dat breng ik Berckeley Square en dat breng ik de organisaties die samen met mij op avontuur gaan.

Kun je geen genoeg krijgen van Jasper, lees dan meer over hem op onze teampagina. Daar vind je ook alle gegevens om met hem in contact te komen.