< Onze werkplaats

Interview Robin van Galen: Hoe krijg je het allerbeste uit je team?

16 november 2018
688x
0
Interview Robin van Galen: Hoe krijg je het allerbeste uit je team?

Jasper Wegman, organisatieadviseur bij Berckeley Square, is als oprichter van de stichting Che Amigo ruim 12 jaar werkzaam en woonachtig geweest in arme communities in Argentinië, Bolivia, Peru en Colombia. Met het door henzelf ontwikkelde programma, Leiderschap in mijn Community, begeleiden ze mensen om zelf leiderschap te ontwikkelen en projecten op te starten. Deze ervaring in communities beschrijft Jasper in zijn gelijknamige boek, Leiderschap in mijn Community.

In een eerdere column beschreef Jasper zijn observaties en lessen die hij heeft opgedaan in deze kwetsbare communities. In deze column is Robin van Galen aan het woord, winnaar van een Gouden Olympische Medaille als coach van het dames Waterpoloteam 2008. Aan de hand van de thema's die Jasper in Zuid-Amerika observeerde, geeft hij weer hoe dat voor hem in de topsport werkt. Hoe krijg je het allerbeste uit je team?

Schaarste

In de topsport hebben we ook vaak te maken met schaarste. In het waterpolo hebben we bijvoorbeeld een schaarste aan badwater, schaarste aan goede coaches, schaarste aan goede topsport faciliteiten etc. Om dit tekort op te lossen dienen we een visie te ontwikkelen op het gebied van scholing en sportcultuur in Nederland. Daarnaast wordt ons creatief vermogen uitgedaagd om te kijken wat we wel hebben en hoe we dat slimmer kunnen inzetten (dus een efficiëntie slag maken). In een team zie je soms ook een schaarste van bepaalde zaken zoals: schaarste aan creativiteit, schaarste aan verbinding en teamgeest, schaarste aan hiërarchie, etc.

Hierarchie

In ieder team hoort een bepaalde hiërarchie te zijn. Tenminste dat is gebruikelijk. Vaak zijn het de ouderen, ervaren spelers die hoog in de pikorde staan. Of de hiërarchie wordt bepaald aan de hand van de kwaliteit van een speler. Het gebeurt bijna nooit dat een wisselspeler hoog in de pikorde staat.

Waarom eigenlijk niet? Waarop is hiërarchie eigenlijk gebaseerd?

In de sport kijkt men toch vaak naar kwaliteit of ervaring. In het bedrijfsleven ook.

Is dat terecht in jouw ogen? Kan er ook een team Olympisch Kampioen worden zonder hiërarchie?

Ik denk van wel. Ik denk niet dat het een voorwaarde is om kampioen te worden. Als er in jouw ogen te weinig hiërarchie in een team zit dan betekent dat iets voor jouw rol als coach.

Draagvlak en communicatie

Om je beslissingen als coach goed vervolg te laten krijgen is het wel handig dat het draagvlak heeft. Je kan via formele en informele kanalen je beslissingen meer kracht bijzetten. Ik heb soms als coach ook weleens beslissingen genomen waar geen draagvlak voor was. Het was dan mijn stellige overtuiging dat het toegevoegde waarde zou hebben in een wedstrijd of in het proces. Het enige wat daar dan wel voor nodig is, dat je snel resultaat ziet van je beslissing. Communicatie is essentieel om goed samen te werken. Heel snel gaat het in de sport (maar ook in andere takken) over de Inhoud of over het proces, maar ik zou iedereen willen adviseren om meer energie te steken in de ‘relatie’ van mensen. Spelers of collega’s meer met elkaar laten optrekken, praten, investeren in elkaar, etc. komt ten goede aan het grotere geheel.

Verbinding Informeel leiderschap

In mijn team (Nederlands Waterpolo Team Mannen) hebben we een aanvoerder (formele leider) maar ook een aantal informele leiders. We hebben een spelersraad met 5 spelers (de aanvoerder + 4 informele leiders). Als ik twijfel om een beslissing door te drukken of ik vind dat het team meer verantwoordelijkheid moet nemen in bepaalde opzichten dan bespreek ik het eerst met de spelersraad.

Rolmodellen

Sommige spelers zijn rolmodellen voor de jeugd bijvoorbeeld. Sommige coaches kijken tegen mij op, zodat je kan zeggen dat ik voor sommige coaches wellicht een rolmodel ben. In het voetbal kennen we ook rolmodellen als Robin van Persie of Arjen Robben. Een voorbeeld voor anderen dus. Mensen identificeren zich met rolmodellen. Geef dus het goede voorbeeld in alle opzichten.

Faciliteren van bovenaf en initiatieven van onderop

Ik vertaal dat eerder naar: trekken aan de bovenkant en duwen aan de onderkant. Dus de leiders proberen het proces aan de bovenkant beter te faciliteren en naar een hoger niveau te trekken. Aan de onderkant moet er ook worden geduwd om in zijn geheel naar een hoger niveau te komen. Dus de spelers in dit geval moeten ook het niveau omhoogduwen om het proces te verbeteren.