< Onze werkplaats

LET GO – LET’S GO!

02 februari 2016
Bas van Straaten
2848x
0
LET GO – LET’S GO!

Los laten en overgaan tot actie. Belangrijk in veel situaties. Ook voor mij, in mijn werk als organisatie adviseur. Veel trajecten die ik begeleid gaan over Anders Organiseren. Dat betekent veel loslaten voor iedereen. Oude structuren en patronen die de organisatie vasthouden in de oude situatie. Ik zie het dan ook steeds meer als basisvaardigheid om te kunnen veranderen. En aangezien ik geloof in practice what you preach, heb ik zelf ook zaken los te laten. Maar wat dan? En hoe doe je dat?

TEDx als inspiratie

Woensdag 27 januari was de 3e editie van TEDxUtrecht. Een mooie plek om inspiratie op te doen. Ik had van tevoren afgesproken dat ik er een blog over zou maken, maar gedurende de dag dacht ik bij iedere TED talk: “Tja, hier kan ik straks iets over schrijven, maar als ik de video gewoon laat zien, is het nog veel duidelijker. Ik moet tenminste iets van waarde toevoegen, voordat het blog-waardig is. Maar welke waarde dan?” Als ik over ervaringen aan vrienden vertel, hoeft dat trouwens niet. Althans, de waarde die ik dan toevoeg aan het verhaal is wat het met mij deed. Maar goed, als je dit blog nu leest, maar je kent mij (nog) niet, dan heb je daar ook niet zoveel boodschap aan. Of toch wel? M’n laatste blog was al weer even geleden en ook de lat die ik meestal leg (blogs van legendarische hoogtes) leek onhaalbaar. De twijfel sloeg toe.

Het thema van TEDxUtrecht was: Let(‘s) Go! Dus wat laat je los, en waarin ga je over tot actie! Let go - Let’s go! Dit kwam prachtig terug in allerlei teksten met I need less … & I need more … De sprekers tapten hierop in en ook wij als publiek vulden een kaart in aan ons keycard. En vrij onbewust - althans, dat denk ik - scheef ik op:

I need less doubt
I need more trying
Let(‘s) Go! Nou hierbij beiden dan!

Mijn top 6 TED talks

De dag bij TEDx begon al gelijk met een heel mooi verhaal van oud-Kyteman-rapper Pax. Over loslaten. Hij beschreef het als: Inhale inspiration, Exhale a decision. Nice! Ik merk dat als ik veel inspiratie binnenkrijg dat ik het gelijk allemaal wil bewaren, maar ik kan natuurlijk ook gewoon een beslissing maken met wat ik hoorde en daar verder op koersen. Zie hier zijn Ted talk.

Ik leerde van Aiman Hassani dat het leven hetzelfde is als een blauwe vinvis. Check! Hij liet via een ingenieuze manier zien hoe je verbanden anders kan leggen dan je wordt aangeleerd. Hij kwam op me over als zeer nonconformistisch, zonder daarvoor zich af te hoeven zetten tegen de rest. Die vinvis uitleg laat ik graag aan hem zelf over!

En Ben Langeveld en Ingmar Larsen lanceerden een revolutionair nieuw product - the next big thing - de NoPhone. Een stuk plastic als placebo voor alle telefoonverslaafden die niet meer zonder kunnen. Ik lachte me ook helemaal suf, als ik tenminste even niet aan het appen was. Lach mee en klik hier voor de video.

Luk Dewulf liet ons ervaren dat we echt heel veel talent hebben allemaal, er iets mee doen is gewoon stap 2. Hij vroeg wie een busy-bee was. Types die altijd bezig zijn en als ze dan eens een film aanzetten, dan draaien ze tussendoor wel een wasje om de tijd dubbel efficiënt te gebruiken. Of we even onze hand wilde opsteken als we zo zijn. Met een mengeling van trots en ook wel schaamte deed ik dat. Luk was gelukkig iemand die ieder talent kan waarderen, dus de trots overwon. Hij liet in korte tijd ervaren dat ieder talent er toe doet, ook al lijkt het voor de buitenwereld soms zo onhandig! Ik krijg nog wel eens te horen dat ik rustig aan moet doen als ik snel van alles organiseer, maar gelukkig niet van Luk, die vind het gewoon een mooi talent. Link naar de video? Bij dezen!

En Femke Groothuis maakte van belastingen een middel om de wereld echt te verbeteren, door niet arbeid, maar juist grondstoffen te belasten. Gebaseerd op het levenswerk van Eckart Wintzen (na zijn tijd bij BSO/Origin). Hierin wordt juist datgene belast wat ook echt de wereld belast: het gebruik van grondstoffen. Producten worden dus duurder, maar recyclen wordt aantrekkelijker. Je hebt immers al belasting betaald over de grondstof, dus wil je er ook maximaal van profiteren. En de belasting op arbeid kan omlaag. Meer banen, meer lokaal, meer gevoel van meerwaarde aan de samenleving. Ik vond het idee zo simpel, dat het me even kostte om ook te realiseren dat het echt wel goed in elkaar zit! Klik hier voor de video.

Chris Baréz-Brown had een prachtig verhaal over the great wake up. Hij beschreef het onderbewuste als een handig deel van ons als mens, een vrij energie arm hersendeel, waarmee we redelijk veel taken kunnen uitvoeren. Heel efficiënt, en dus heel handig, maar niet geschikt om echt met je volle aandacht van het leven te genieten. Dus hoe zet je jezelf weer “aan”. Check dat hier!

Ik zal elke dag 1 filmpje van deze mooie TED talks delen. Dat doe ik op de Berckeley Square Facebook pagina: https://www.facebook.com/berckeleysquare/ .

Succes

Dit is trouwens de 2e versie die ik schrijf van deze blog. O ja, 
I need less doubt
I need more trying

Let go - Let’s go!

Wens me succes!

Bas van Straaten - Adviseur

TALENT

Iedereen wil verbeteren. In sport, werk of door af te vallen. Maar je zult iets aan je gewoontes moeten veranderen om te verbeteren - en dat is moeilijk. Ik begeleid deze veranderingen door samen op zoek te gaan naar wat werkt en waar we op door kunnen bouwen. Ik respecteer wat er al is en maak snel de beweging naar de verandering. Maar ik spreek je wel aan op de gewoontes die verandering in de weg staan!

DIRECT IN BEWEGING

Praten over beweging helpt niet, je kunt beter gewoon doen! Door te bewegen ontstaat de ruimte om te veranderen. En als je toch moet veranderen, doe het dan maar direct. Veranderen is leuker dan praten over veranderen!

OPERATIONEEL MANAGEMENT

Leren van het verleden is belangrijk, nadenken over de toekomst ook. Maar het enige moment waarop er iets kan veranderen is in het NU. En de enige plek waarop iets kan veranderen is in de operatie. In ‘die operatie’ zie je voor elke functie -van directie tot werkvloer- de waarde uitgedrukt die jij toevoegt aan de organisatie. Ik ben de adviseur die helpt bij het verbeteren van de operatie: van werkvloer tot directie.