< Onze werkplaats

Parnassia Groep - Gert Jan Tupker

Datum: 19 april 2018
Parnassia Groep - Gert Jan Tupker

‘We hebben de neiging onze organisatie te sturen als ware het een productiebedrijf in een concurrerende markt. De zuigende, verlammende en energie vretende werking van de systeemwereld, houdt ons teveel af van de bedoeling.’

Gert Jan Tupker (bestuurder van de Parnassia Groep zorgbedrijven i-psy, PsyQ en Brijder verslavingszorg) vertelt zijn eerlijke verhaal over de zoektocht naar werken vanuit de bedoeling in een organisatie die – naar zijn eigen zeggen – worstelt met het vraagstuk hoe een grote organisatie te leiden en tegelijkertijd succesvol te zijn in het leveren van zorg en behandeling op menselijke maat. Hoe zorg je er voor dat de client de regie houdt en de behandelaar daadwerkelijk in een zelforganiserend team kan werken?

Gert Jan: “Het systeem met marktwerking waarin wij (GGZ) gezondheidszorg hebben gegoten, helpt niet. De bedoeling van de Parnassia Groep is de psychische gezondheid van burgers vergroten en mensen met psychische problemen eerder bereiken. De huidige financiering is vooral gericht op curatieve behandeling, met meer inzet op preventie en vroeg signalering zouden we veel persoonlijk leed en maatschappelijke schade kunnen voorkomen.”

De Parnassia Groep is een van de grootste aanbieders van geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Gert Jan Tupker werkt al meerdere jaren in verschillende rollen voor deze groep. Volgens eigen zeggen een haat-liefde relatie, die al meer dan 30 jaar duurt: Liefde voor de fantastische cliënten en collega’s, waarvan ik veel leer. En de bedoeling van de Parnassia Groep doet er echt toe. Haat, vanwege verstikkende algemene kaders, die samenwerken aan de bedoeling in de weg stonden, en die onze medewerkers en cliënten tekort deden.

Gert Jan reist al heel wat jaren samen met Berckeley Square, in wat hij een avontuurlijke reis en zoektocht noemt, naar de heilige graal. Waarbij de bedoeling van de organisatie, met de mensen die erin werken, samenvalt. Waardoor mensen zichzelf verwerkelijken, geïnspireerd en bevlogen samenwerken aan resultaten die duurzaam, maatschappelijke meerwaarde creëeren. En mensen helpt bij het streven naar een zinvol en gelukkig leven. 

Over de lezing/ workshop:

Gert Jan deelt de uitdagingen die je aantreft wanneer je vanuit de bedoeling wil werken in een grote gevestigde organisatie.Hoe doe je dat eigenlijk? Wat is van invloed op het succes dat je ermee bereikt? Wat zijn de ‘briljante’ mislukkingen? Welke dilemma’s kom je daarbij tegen? Volgens Gert Jan wordt het altijd persoonlijk: je wordt zelf geraakt, je eigen dilemma’s staan op scherp. 

Hij gelooft ook in het kijken in de keuken van andere organisaties, om van elkaar te leren: “We moeten met elkaar leren hoe we het systeem zo inrichten dat het ook daadwerkelijk de bedoeling ondersteunt. Hierin kunnen we veel leren van succesvolle netwerkorganisaties.

Informatie over het Festival:

  • Wanneer: 19 april 2018 van 13.00 - 21.00
  • Locatie: Haparandadam 7 in Amsterdam
  • Ticketprijs: €175

Volg ons op FacebookLinked-In en onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over het festival.